SRC Belgesi Nedir? SRC Başvuru Şartları – SRC Belgesi Çeşitleri Neler?

ehliyetsinavlari.net site takipçilerimiz bu yazımızda sizlere SRC Belgesi Nedir? SRC Başvuru Şartları – SRC Belgesi Çeşitleri Neler? olduğu hakkında bilgiler vereceğiz.

SRC Belgesi Nedir? SRC Başvuru Şartları – SRC Belgesi Çeşitleri Neler?

Src belgesi 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu hükümlerine göre bir taşıt trafik tescil belgesinde “ticari” olarak geçmesi durumunda ticari olan aracı kullanacak olan sürücünün SRC belgesine sahip olması gerekmektedir.Yönetmeliğe göre ticari araçlar; yük taşıma kapasitesi, oturma yer sayısına göre ve istiap haddine göre taşıtlar kendi aralarında sınıflandırılmıştır.

Buna göre oturma yeri (Resmi Gazete Değişikliğine göre-17/4/2015-29329) sürücüsüyle birlikte dokuz kişiden fazla yolcu taşımacılığı yapan araçlara otobüs tanımı verilmiş, en az yüklü ağırlı 3,5 tona kadar olan araçlara kamyonet ve 3,5 tondan fazla yük taşıma kapasitesine sahip olan araçlara da kamyon tanımı yapılmıştır.

SRC Belgesi Başvuru Şartları

1) SRC belgesi alabilmeniz için başvuru esnasında muafiyetli veya kurslu olma durumunuza göre işlem yapılır.

2) Bakanlığın belirlediği kriterlere göre 25 şubat 2003 den önce ehliyet sahibi olanlar sınava ve kursa girmeden SRC belgesi alabilirken bu tarihten sonra ehliyet alanlar ise kurs hizmeti yolu ile eğitim aldıktan sonra, ardından yapılacak sınavda başarı elde etmeleri halinde SRC belgelerini alabilirler.

3) 25 şubat 2003 den önce ehliyet sınıfı B olanlar SRC 2 ve SRC 4, C-D sınıfı ehliyeti olanlar SRC-2,SRC-3,SRC4 belgelerine başvuru yapabilirler. Bu tarihten önce ehliyet sınıfı E olanlar ise SRC-1, SRC-2, SRC-3, SRC-4 belgelerinden istediğini alabilirler.

4) 25 şubat 2003 den önce B sınıfı ehliyet sahibi olanlardan ise yine bu tarihe kadar en az 90 günlük sigorta veya bağ-kur primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir. 65 yaşından gün almış olanlar src belgesi başvurusu yapamazlar.

5) Yukarıda bahsettiğimiz şartları sağlayamayan arkadaşlar kursa gitmek zorundadır. Toplamda 30 saatlik bir ders programına katılan kursiyerlerin bakanlığın belirlediği sınav takvimine göre yapılacak sınavda %60 başarı sağlamaları gerekmektedir. Sınav toplamda 50 soru üzerinden yapılmakta olup 30 soruya doğru cevap verenler SRC BELGESİ almaya hak kazanırlar.

SRC 1

SRC1, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Mesleki Yeterlilik Kursları Yönetmeliği’ne göre Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapan sürücülerin almak zorunda olduğu mesleki yeterlilik belgesi olup, Uluslararası ve yurt içi yolcu taşımacılığı yapan sürücülere zorunludur.

SRC 2

SRC2, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Mesleki Yeterlilik Kursları Yönetmeliği’ne göre Yurtiçi Yük-Eşya-Kargo Taşımacılığı yapan sürücülerin almak zorunda olduğu mesleki yeterlilik belgesi olup, yurtiçi yük-eşya-kargo taşımacılığı yapan sürücülere zorunludur.

SRC 3

SRC3, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Mesleki Yeterlilik Kursları Yönetmeliği’ne göre Uluslararası Eşya-Kargo Taşımacılığı yapan sürücülerin almak zorunda olduğu mesleki yeterlilik belgesi olup, Uluslararası ve yurt içi yolcu taşımacılığı yapan sürücülere zorunludur.

SRC 4

SRC4, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Mesleki Yeterlilik Kursları Yönetmeliği’ne göre Yurtiçi Yük-Eşya-Kargo Taşımacılığı yapan sürücülerin almak zorunda olduğu mesleki yeterlilik belgesi olup, yurtiçi yük-eşya-kargo taşımacılığı yapan sürücülere zorunludur.


Kontrol Et

Motorlu Taşıtlar Sınavında Kopyaya Gözaltı

Muş’ta, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri mikro kamera ile kopya düzeneği hazırlayarak Motorlu Taşıtlar E-Sınavı’na giren …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir