Direksiyon Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Direksiyon Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Ehliyet sınavını geçtiniz ve şimdi sıra direksiyon sınavına nasıl hazırlanılır? sorusunun cevabını bulmaya geldi. Bu konuda sizlere kapsamlı bir yazı yazamamıştık. Fakat şimdi kapsamlı bir yazı yazmak istedik. Bu yazıyı hazırlarken her türlü kaynaktan bilgilerin doğruluğunu teyit ederek yazmaya çalıştık. Direksiyon Sınavına Nasıl Hazırlanılır? sorusunun cevabını cevaplayacağız.

1. Araca binmeden önce nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle ortalama bir direksiyon sınavının 30-40 dakika süreceğini söyleyebiliriz. Bu süre bazı yerlerde daha az olurken (genelde kişi sayısının fazla olduğu yerlerde bir an önce bitsin diye kısalabiliyor), genelde 30 – 40 dakika arası sürmektedir. Araca binmeden önce kimliğinizi ve sınava giriş bilgilerinizi komisyon isteyecektir. Bunları verdikten sonra imza da atmanızı isteyecekler. Bu belgeleri tablet aracılığı ile resimlerini çekerek sisteme girmektedirler. Bu aşamada zaten sizi direksiyon sınavından önce bilgilendirirler.

Dikkat : Direksiyon sınavına girmeden önce mutlaka unutmamanız gereken iki şey var. Direksiyon sınavına giriş belgeniz ve T.C. Nüfus Cüzdanınız yani Kimlik kartınız.

Ayrıca araca bindikten sonra 5 adet soru soracaklardır. Soracakları sorunun konusu motor ve aracın donanımı ile ilgili olacaktır.

2. Sıra bize geldi ve araca bindik şimdi bizleri neler bekliyor?

Evet… Direksiyon sınavı için sıra bize geldi ve araca binmemiz söylendi. Direksiyon sınavının en önemli aşaması şimdi başlıyor. Bundan sonrasına özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü en büyük hatalar bu alanda yapılıyor.

Araca bindikten sonra direksiyon sınavını geçebilmemiz için aşağıdaki adımları mutlaka uygulamamız gerekiyor.

  • Araca bindikten sonra ilk yapacağımız iş emniyet kemerini takmak ve aynaları kontrol etmek. Burası çok önemli. Çünkü bizleri değerlendirirken araca bindikten sonra ilk buna dikkat ediyorlar. Bu aşamayı unutmamız gerekiyor. Aksi halde bu bize büyük bir eksi puan olarak yazılacaktır. Emniyet kemerini her zaman araca binerken ilk olarak yapmamız gereken bir şey olduğundan sınava hazırlanırken de bunu alışkanlık haline getirirsek zaten sınav günü bunu unutmayız. Bu yüzden mutlaka direksiyon sınavına hazırlanırken bu hususa dikkat ederek çalışın ki alışkanlığınız olsun.
  • Emniyet kemerini ve aynaları kontrol ettikten sonra şimdi sıra aracı çalıştırmaya geldi. Bu aşamada ilk olarak vitesi kontrol ediyoruz. Bazı durumlarda araç çalışmadan önce vites de olabilir. Eğer vites de ise debriyaja basıp boşa getirdikten sonra kontağı çevirip aracımızı çalıştırıyoruz. Eğer vites de değil yani boşta ise bunu yapmamıza gerek yok. Kontağı çevirip aracımızı çalıştırabiliriz.
  • Aracı çalıştırdıktan sonra el frenini indirip gideceğimiz yöne doğru aracın sinyalini yakabiliriz.
  • Daha sonra debriyaja basıp vitesi 1 e getirip yola çıkabiliriz. Debriyaja sonuna kadar basmayı unutmayalım. Vites değiştirirken bu önemlidir.
Bu aşamada heyecan yapmamız normal. Fakat heyecanımızı kontrol etmemiz oldukça önemlidir. Zaten araçtakiler sizleri rahatlatmaya çalışacaktır. Sizlerin kendinizden emin gözükmesi hem sürüşünüzü etkileyecek, hem de gözlemci tarafından artı puan olarak yansıyacaktır.

3. Sürmeye başladık elimiz direksiyonda… Peki direksiyonu nasıl tutmalıyız?

Bu aşamada direksiyonu vites değiştirme dışında iki elle mutlaka tutalım. Tek elle tutmak kontrolü kaybetme durumu getirebilir. Tek elle de sürerim derseniz bu size eksi puan olarak yansıyacaktır. Bu yüzden mutlaka iki elinizle direksiyona sarılın.

Örneğin sağa ya da sola dönmemiz istendi. Etrafımızı kontrol ettikten sonra geçiş için müsait olduğunu görürseniz uygun açılarla içeridekileri savurmadan direksiyonu çevirmeye gayret edin. Bunu pratik yaparak sağlayabilirsiniz. Direksiyon sınavına hazırlanırken bol bol pratik yapınız.

4. Komisyon üyeleri yokuşta durmamızı istedi… Bu aşamada nasıl davranmamız lazım?

Öncelikle bu durumda el frenini unutun. El freni ile kalkmanız büyük bir eksi puan olarak yansıyacaktır. Çünkü el freni ile kalkarken aracın el freni sistemine zarar veriyoruz. Bu duruma lütfen dikkat edin!!!

Komisyon üyesi yokuşta durdurdu diyelim. Frene basarak durduk. Daha sonra biraz bekledikten sonra hareket etmemizi isteyecektir. Bu aşamada heyecan yapmamaya özen gösterin. Sakin olun.

  • Yokuşta durduk. Hareket etmemiz istendi.
  • Öncelikle debriyaja sonuna kadar basarak vitesi 1 e alıyoruz.
  • Daha sonra debriyajdan ayağımızı yavaş yavaş çekerek yarım debriyaj dediğimiz konuma getiriyoruz. Zaten aracın gitmek istediğini bu aşamada araçtaki titreşimden anlayabiliriz. Bu durumda diğer ayağımızı frenden çekip hemen gaza basarak harekete geçebiliriz. Yarım debriyaj konumunu ise 1 ya da 2 saniye sonra tamamen bırakarak ayağımızı debriyajdan çekebiliriz.
Yarım Debriyaj Nedir? Adından da anlaşılacağı üzere yarım debriyaj, aracın hareket geçmek istediği konumdur. Bu aşamaya geldiğimizi aracın ileriye gitmeye çalışmasından anlayabiliriz. Araçtan araca değişiklik gösterebilir. Bu durumda sınavı yapacağımız araçta çalışmak önemlidir.
Sınavda size yokuşta kalkış da aracı stop edersek ikinci bir şansı daha verirler. Eğer bu seferde başaramazsak sınavda başarısız sayılırız. Bu yüzden mutlaka yokuşta kalkışa çalışmanız gerekmektedir. Çünkü en çok stop etme olayı bu aşamada yaşanmaktadır. Direksiyon sınavına nasıl hazırlanılır sorusunun cevabının en önemli kısmı burasıdır. (Geri geri park etme ile birlikte)  Bu hususu atlamayınız. Mutlaka bol bol pratik yapınız.

5. Şimdi sıra geri geri park etmeye geldi… Şimdi nelere dikkat etmeliyiz? Ehliyet sınavına nasıl hazırlanılır adlı yazımızın en önemli kısımlarından birisi burasıdır.

Evet yavaş yavaş sınavın sonuna geliyoruz. Şimdi sıra geri geri park etmeye geldi. Geri geri park etme olayında çoğu kişi sıkıntı yaşamaktadır. Direksiyon sınavını geçemeyenlerin büyük bir bölümü bu aşamayı geçememiştir.  Bu yüzden bu aşamaya çok daha iyi hazırlanmalıyız. Bol bol pratik yapmalıyız. Günlük yaşamda da oldukça önemli olan park etme aşaması, sınavında en önemli aşamasını oluşturur.

  • Park etme işlemi, sınav öncesi hazırlanan  iki  duba arasında olur. İki duba yapılmasının sebebi olası kazaları önleyerek maddi ve manevi hasar olmamasını sağlamaktır.
  • İki duba arasındaki mesafe aracın boyutuna göre belirlenir. İdeal park için en az aracın boyutunun 1,5 katı mesafe belirlenir. Bu durumda iki duba arasındaki mesafe aracın boyutunun bir buçuk katı kadardır.
  • İki duba arasına girmeden önce iki harekette girmemiz gerektiğini düşünerek pozisyon almamız önemlidir. Bazıları tek hamlede girmek gerekir şeklinde bilgi verse de profesyonel sürücüler bile tek hamlede girerken zorlanacaktır. Bu yalan bilgiyi düzelterek en çok iki hamlede girmemiz gerektiğini söylememiz bu işin doğrusudur.
  • Doğru park yapmamız için tek hakkımız bulunmaktadır. İşte bu yüzden başarısız olanların başarısız olma sebebi bu aşamadır. Doğru park etme yapabilmek için sıkça pratik yapmayı lütfen sınavdan önce unutmayalım.
Geri geri park etme konusunda bize tanınan hak tektir.  Eğer hata yaparsak başarısız sayılırız.

Peki hangi durumlarda başarısız sayılırız? Park ederken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Öncelikle en çok 2 hamlede aracı park etmemiz gerekir.
  • Dörtlüleri bu aşamada yakmayı unutmayınız.
  • Geri geri gelirken sol el ile direksiyonun üstünden tutmamız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra tam vücut dönerek arkamıza bakacağız.
  • Geri geri gelme işlemi bitmeden önümüze kesinlikle dönmeyeceğiz.
  • Dubalara çarpmamak gerekiyor.
  • Kaldırıma yanaşırken 50 cm den fazla mesafe olmaması gerekiyor.
  • Kaldırımın hemen dibine de park etmemiz gerekiyor. Çünkü çıkarken sıkıntı yaşanabilir.
  • Kaldırıma çıkmamamız gerekiyor.
Usta diyeceğimiz öğrenciler, sadece aynalara bakarak (sol, sağ ve iç dikiz aynalarına) da park edebilirler. Bu durumda arkalarına bakmaya gerek yoktur. Bu husus da notunuz kırılmaz.  Ama yine de direksiyon hocanıza sınavdan önce sorunuz

6. Seyir halinde nelere dikkat etmeliyiz?

Seyir halinde komisyon üyesinin belirleyeceği rotada hareket etmemiz gerekiyor. Bu aşamada komisyon üyesini dikkatlice dinlemeliyiz. Onun demediği bir yöne girmek sizin stres ve heyecan yaptığınız anlamına gelecek olup, komisyon üyesi tarafından büyük bir eksi puan verilmesi muhtemeldir.

Seyir halinde giderken önümüzdeki araç ile uygun mesafeyi takip etmek gerekir. Uygun mesafe bildiğiniz üzere hızınızın yarısı kadar metre demektir. Örneğin 50 km hız ile gidiyorsak 25 metre mesafe bırakmamız gerekir.

Kırmızı ışık da durmamız gerekti ya da komisyon üyesi durmamızı söyledi. Öncelikle frene sert basmıyoruz. Yavaş yavaş basarak kimseyi sarsmadan durabilmemiz gerekiyor. Bu hususa dikkat ediniz.

Direksiyon hakimiyeti de oldukça önemlidir. Dönüşlerde kimseyi sarsmadan dönmek için uygun açıyı almamız gerekmektedir.

Sağa sola dönerken aynaları kontrol etmeyi ve sinyal vermeyi mutlaka unutmayalım. Aksi halde kazaya sebebiyet verip sınavda da başarısız olabiliriz.

Kavşaklara geldiğimizde ise dikkat etmemiz gereken husus geçiş üstünlüğünün kimde olduğudur. Geçiş üstünlüğüne dikkat ederek pozisyon alabiliriz.

Sollama yapmamız istenirse öncelikle yine aynaları kontrol etmemiz gerekir. Aynaları kontrol ettikten sonra sollama yapabiliriz. Eğer uygun görmezsek, komisyon üyesine bu durumu belirtebiliriz. Bu nokta da heyecan yapmayınız.

U dönüşü yapmamız istenirse sinyal vermeyi mutlaka unutmayalım. Çevremize dikkat ederek uygun zamanda dikkatlice dönmemiz gerekmektedir. Bu hususa da dikkat ediniz.

Sinyallerle işimiz bittiğinde eğer kapanmıyorsa mutlaka kendiniz kapatınız.

Hareket halindeyken doğru vites de olmak çok önemlidir. Kalkış yaptıktan sonra en kısa sürede kalkış vitesi olan 1 den vitesi 2 ye almamız gerekmektedir. Daha sonra ise aracın RPM değerine bakarak uygun vitese geçirmeye dikkat edelim. (Genelde araçlarda 2500 RPM değeri vites geçişi için uygun değer demektir)

Yokuşlarda çıkarken vites fazla gelirse vitesi düşürmemiz gerekecektir.

Genelde şehir içi hız limiti 50 km/saat’dir. Kesinlikle hız limitini aşmayın.  Zaten böyle bir yerde sınava girdiyseniz 1,2 ve 3. vitesi kullanmanız yeterlidir.

Yokuştan aşağı inerken boşa sakın almayın. Aksi halde bu durum size eksi puan olarak yansıyacaktır.

Hata yapmanız oldukça normal bir durumdur. Bizim dikkat etmemiz gereken en büyük husus, büyük hata yapmamak ve çokça hata yapmamaktır. Bir kere hata yaptığınızı anladığınızda moral bozmayınız. Aracı kullanmaya devam ediniz.

Direksiyon sınavına nasıl hazırlanılır sorusunun cevapları dışında merak ettiğiniz başka sorular da olabilir. Okumaya aşağıdan devam edebilirsiniz

Bu konuda Sıkça Sorulan Diğer Sorular

1. Direksiyon sınavına kaç kez girebilirim?

Mevcut yönetmeliğe göre direksiyon sınavına 4 defa girebilirsiniz. 4 defa girdikten sonra başarısız olursanız, zorunlu direksiyon eğitimlerini tekrar alarak 4 defa daha girebilirsiniz. Diyelim ki 8 defa direksiyon sınavından başarısız oldunuz bu durumda tüm ehliyet eğitimini baştan almanız gerekecek.

2. Direksiyon sınavından kaldım diyelim… Ne kadar ücret daha ödemem gerekiyor yeni sınava girebilmem için?

Normalde sınava ilk giriş ücreti 100 TL’dir. Eğer sınavdan kalırsanız zaruri 2 ders saati direksiyon telafi eğitimi almanız gerekiyor. Kurslar bu noktada sizden 100 TL + 2 Saat direksiyon eğitim ücretini isteyeceklerdir.

3. Direksiyon sınavında puanlama nasıl yapılıyor?

Esasen puanlama yoktur. Ya başarısız olursunuz ya başarılı… Yapacağımız hatalar eksi puan olarak düşünülecek olup bu noktada komisyon üyesinin takdiri oldukça önemlidir.

Puanlama belgesinde renkli puanlama yapılmaktadır. Kırmızı renkli hatalarda tek bir hakkımız bulunmaktadır. Sarı renkli hatalarda 2 hakkımız bulunmaktadır. Mavi renkli hatalarda 5 kez hata yaparsak BAŞARISIZ oluruz.

4. Kırmızı, Sarı ve Mavi renkli hatalar nelerdir?

  • Kırmızı Renkli Hatalar
  • Sarı Renkli Hatalar
  • Mavi Renkli Hatalar

Emniyet kemerini takmıyor.
Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddeler etkisinde.
Trafik polisi ile diğer yol ikaz ve değilşiklikleri veya yönlendirmeleri fark etmiyor.
Araç kullanımı esnasında aşırı heyecanlı ve telaşlı bulundu.
Trafik ışık ve işaretlerine dikkat etmiyor, işaretlere uymuyor
Yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlayamıyor
Takip mesafesini kurallara uygun olarak ayarlayamıyor
Yaya ve okul geçitlerinde yayalara ve bisikletlilere yol vermiyor
Hemzemin geçitlerinde geçiş kurallarına uymuyor
Aracı çalıştıramıyor
Araç çalıştığı halde marşa uzun süreli basıyor
Aracı çalıştırırken vitesi boşa almıyor
Doğru vitesle kalkış yapamıyor
Hareket ettirirken aracı stop ettiriyor.
Kalkış yaparken ön ve arka trafiği kontrol etmiyor
Kalkış yaparken sinyal vermiyor
Aracı sarsarak kaldırıyor
Aracı stop ettiriyor
Öndeki ya da arkadaki araçla kalkış mesafesini ayarlayamıyor
Çıkış yaparken trafiği kontrol etmiyor
Çıkış yaparken sinyal vermiyor
Trafiği tehlikeye düşürecek şekilde çıkış yapıyor
Şerit değiştirirken zamanında sinyal vermiyor
Şerit izleme kuralına uymuyor (şerit çizgilerinin içinde araç kullanmıyor)
Araç kullanırken güvenlik şeridini ihlal ediyor
Şerit değiştirirken ayna kontrolü yapmıyor
Trafiği kontrol etmeden şerit değiştiriyor.
Sollama esnasında sinyal vermiyor
Sollama esnasında ayna kontrolü yapmıyor
Sollama yaparken arkadaki ve diğer şeritlerdeki araçları tehlikeye atıyor. Hızlarını dikkate almıyor
Kavşağa yaklaşırken yavaşlamıyor
Kavşakta ayna kontrolü yapmıyor
Kavşakta şerit takibi yapmıyor
Kavşakta sinyal vermiyor
Sinyal vererek sağ şeride geçmiyor
Ayna kontrolü yapmıyor
Sinyal vererek aracı tekrar hareket ettiremiyor
Aracı sağa sola savuruyor
Döneceği yönün uygun şeridine zamanında girmiyor
Dönüş öncesinde zamanında sinyal vermiyor
Dönüşlerde ayna kontrolü yapmıyor
Hız limitlerini aşıyor
Yaya, okul ve bisiklet v.b. geçit alanlarında hızını düşürmüyor.
Hız levhalarına uymuyor
Koniler arasında en fazla iki hamlede park edemiyor
Park yaparken kaldırım veya konilere çarpıyor
Kaldırıma 50 cm’den fazla uzağa park ediyor
Aracı geri viteste kullanırken aracı sağa veya sola doğru kaydırıyor, araçın hakimiyetini sağlayamıyor
Aracı geri viteste kullanırken aynaları kullanarak trafik kontrolü yapmıyor.
Sinyal vermeden duruyor
Aracı durdurması veya park etmesi yasak bir yerde durduruyor
Debriyaj ve vitesi gösterecek.
Fren sistemlerini (el/ayak) gösterecek.
Işıklandırma sistemi(Araçtaki bütün lambaları açıp kapatacak).
Aracın kaç vitesli olduğunu bilecek.
Motoru çalıştırıp stop ettirecek.
Sinyal ikaz ışıklandırmalarını çalıştıracak.
Yağ ve su göstergelerini gösterecek.
Akünün yerini gösterecek
Koruyucu kask, dizlik, kolluk, yelek ve benzerlerini giyecek.
Motoru ayağı üstünde park edecek (B1 sertifika sınıfı hariç).
Motoru çalıştırırken vitesi boşa almıyor (motorlu bisiklet hariç).
Kalkış esnasında ön ve arka trafiği kontrol etmiyor.
Kalkış esnasında motoru stop ettiriyor.
Kalkış esnasında ayaklarını toplarken dengeyi sağlayamıyor.
Çok sarsıntılı kalkış yapıyor.
Konilere çarpıyor ve deviriyor.
Ayakları yere değiyor (B1 sertifika sınıfı hariç).
Sınırların dışına çıkıyor. Dönüşler esnasında hızını ayarlayamıyor.
Düşüyor (B1 sertifika sınıfı hariç)
25 km hıza ulaşamıyor.
25 km hıza ulaştıktan sonra önüne çıkan engelden kaçamıyor.
Ayakları yere değiyor (B1 sertifika sınıfı hariç).
Sınırların dışına çıkıyor. Dönüşler esnasında hızını ayarlayamıyor.
Düşüyor (B1 sertifika sınıfı hariç)
Platform üzerinden geçemiyor ve aracın üzerinde denge sağlayamıyor (B1 sertifika sınıfı hariç)
Platform üzerinden düşüyor (B1 sertifika sınıfı hariç).
Fren yaparken panikliyor, aracı aşırı sarsıyor, düşüyor.
Fren sınırlarının dışına çıkıyor (motorlu bisiklet 20 metre, motosiklet 30 metre).
Düzgün duruş yapamıyor. Ön ve arka frenleri dengeli kullanmıyor.
25 km hıza ulaştıktan sonra ani fren yapamıyor.
Ani fren davranışını gerçekleştirirken trafiği kontrol etmiyor.
Çıkış yaparken trafiği kontrol etmiyor.
Trafiği tehlikeye düşürecek şekilde çıkış yapıyor.
Sinyal vermeden çıkış yapıyor.
Şerit değiştirirken zamanında sinyal vermiyor
Şerit izleme kuralına uymuyor (şerit çizgilerinin içinde araç kullanmıyor)
Araç kullanırken güvenlik şeridini ihlal ediyor
Şerit değiştirirken ayna kontrolü yapmıyor
Seyir halindeyken aynalardan trafiğin akışını kontrol etmiyor.
Hız limitlerini aşıyor.
Hız limitlerinin çok altında araç kullanıyor
Hızlanma ve yavaşlamalarda gaz ve frene tam intibak edemiyor.
Sollama esnasında sinyal vermiyor.
Sollama esnasında ayna, yol ve karşıdan/arkadan gelen araç kontrolü yapmıyor.
Sollama yaparken arkadaki ve diğer şeritlerdeki araçları tehlikeye atıyor. Hızlarını doğru tahmin edemiyor
Aracı stop ettiriyor.
Takip mesafesini kurallara uygun olarak ayarlayamıyor.
Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddeler etkisindedir.
Kavşak yaklaşımında yavaşlamıyor.
Kavşakta ayna kontrolü yapmıyor.
Kavşakta şerit takibi yapmıyor.
Kavşakta sinyal vermiyor.
Kavşak dönüşlerinde omuz bakışı yapmıyor. Kör noktaları kontrol etmiyor.
Kavşakta karşıdan ve yandan gelen araçları kontrol etmiyor.
Döneceği yönün uygun şeridine zamanında girmiyor.
Dönüş öncesinde zamanında sinyal vermiyor.
Dönüşlerde ayna kontrolü yapmıyor.
Dönüşlerde olması gereken dar ya da geniş dönüşü yapamıyor.
Yüksek devirde araç kullanıyor.
Gereksiz yere kornayı kullanıyor.
Ekonomik araç kullanma kurallarına uymuyor (fren kullanma, vites geçişleri, hızlanma).
Yol giriş ve çıkış kurallarına uymuyor.
Kontrolsüz giriş ve çıkış yapıyor.

Araca bindiğinde ayna ayarlarını kontrol etmiyor.
Araca bindiğinde koltuk ayarlarını kontrol etmiyor.
Geri geri giderken şeridini koruyarak köşeden sağa ya da sola dönemiyor.
Kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarına uymuyor.
Geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan araçlara geçiş izni vermiyor
Ani fren yapma kurallarına uymuyor (30 km hızla giderken)
Araç seyir halindeyken iç ve dış aynalardan trafiğin akışını kontrol etmiyor
Yol giriş-çıkış kurallarına uymuyor, kontrolsüz giriş ve çıkış yapıyor
Çıkış yaparken aracı doğru konumlandıramıyor
Şerit değiştirirken çizgilerin anlamına uygun hareket etmiyor (kesik ve sürekli)
Kavşak dönüşlerinde omuz bakışı yapmıyor. Kör noktaları kontrol etmiyor
Kavşakta karşıdan ve yandan gelen araçları kontrol etmiyor
Aracı 50 cm den fazla geri kaçırıyor
Aracı stop ettiriyor
Vites değiştirirken debriyaj ve gaz pedalına tam ve doğru basmıyor
Vites değiştirirken sıralamaya uymuyor
Vites değiştirirken aracın kontrolünü kaybediyor
Aracı stop ettiriyor
Direksiyon simidini doğru pozisyonda tutmuyor
Şerit çizgisini takip edemiyor
Dönüşlerinde omuz bakışı yapmıyor. Kör noktaları kontrol etmiyor.
Yol için belirlenen azami hız sınırını dikkate almıyor
Hızlanma ve yavaşlamalarda aracın hızını ayarlayamıyor
Park etme becerisi zayıf
Aracı geri viteste kullanırken belirlenen şerit çizgilerini ihlal ediyor
Yüksek devirde araç kullanıyor
Gereksiz yere kornayı kullanıyor
Ekonomik araç kullanma kurallarına uymuyor (fren kullanma, vites geçişleri, hızlanma)
Kaldırıma veya sağ şeritte uygun mesafeye yanaşmadan duruyor
Durma işlemi sonucunda el frenini çekerek aracı sabitlemiyor
Aracı durdurduktan sonra motoru stop ettirmiyor

Lastiklerin havalarının yeterli olduğunu gözle kontrol edecek
Fren sistemlerini (el/ayak) gösterecek
Işıklandırma sistemi (Araçtaki bütün lambaları açıp kapattıracak)
Yağ ve su göstergeleri gösterilecek. Hangi durumda tehlike olduğunu bilecek.
Sinyal ikaz ışıklandırmalarını çalıştıracak
Aracın kaç vitesli olduğunu bilecek
Gaz ve debriyaj pedallarını gösterecek
Akünün yerini gösterecek
Yakıt göstergesindeki yakıt durumunu bilecek
Direksiyon kumandalarını (Uzun/kısa far, sinyal kolu ve silecek kolu) gösterecek
Araç kaputunun açacak, motor yağı/soğutma suyu konma yerini gösterecek
Araç bagajını açacak (stepne, kriko, reflektör, ilkyardım çantası) ve gösterecek
Dikiz aynalarının ayar yerini gösterecek
Cam sileceklerinin suyunun konulma yerini gösterecek

5. Sizlere son önerimiz neler?

Sınava girmeden önce şunu aklınızdan çıkarmayın. Komisyon üyeleri sizlere bu puanlamaları yaparken asıl amaçları bundan şoför olur ya da olmaz diyerek başarılı ya da başarısız sayarlar. Yani bu puanlamada yapacağımız hatalardan öte onlara bizden şoför olur mesajını vermemiz oldukça önemlidir.

Evet… Bu yazıyı okuduysanız artık sona geldiğimizi söyleyebilirim. Umarım direksiyon sınavına nasıl hazırlanılır sorusunun cevabını burada bulabilmişinizdir. Okuduğunuz için teşekkürler. Yorum bırakmayı unutmayınız.

Ayrıca direksiyon sınavına nasıl hazırlanılır  sorusundan önce yazılı sınavı geçebilmemiz için gerekli olan ehliyet sınavına nasıl çalışılır adlı yazımızı okumadıysanız okumak için hemen buraya dokunun.

6. MEB’in Temmuz 2019 da Yayınladığı Video

Aşağıdaki  MEB tarafından yayınlanmıştır.  Lütfen dikkatlice izleyiniz.


Kontrol Et

Motorlu Taşıtlar Sınavında Kopyaya Gözaltı

Muş’ta, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri mikro kamera ile kopya düzeneği hazırlayarak Motorlu Taşıtlar E-Sınavı’na giren …

12 Yorumlar

  1. Doguş

    MERHABALAR SAYIN EHLİYET SINAVI ÖGRETİCİLERİ
    BEN DAHA ÖNCE HİÇ ARABA KULLANMADIM İMKANIM YOKTU ÇÜNKÜ VE BİRAZ BİRİKİM YAPTIKDAN SONRA EHLIYETE GİRMEYE KARAR VERDİM .
    YANİ ÇOK UMUTLUYUM KAZANACAGIMA DAİR ÇOK CALIŞIYORUM AMA NE BİLİM GENEDE İCİMDE KORKU VE HEYECAN VAR SADECE İLETMEK İSTEDİM TEŞEKKÜRLER KOLAY GELSİN ❤

    • ehliyetsinavlariadmin

      Hiç korkmayın, zaten pratik yaptıkça bu heyecanınızın gittiğini göreceksiniz. Bol bol pratik yapın. Heyecanınızı yenin

  2. Harun

    Merhaba, direksiyon sınavı kursun aracıyla mı yapılıyor yoksa sınav için ayrı bir araç mı temin ediliyor?

  3. Emine

    Merhabalar,
    Yazılı sınavımı sizin sorulariniz sayesinde geçtim çok şükür. 80 aldm 🙂 ama isin en zorlu kısmı direksiyon. Keske o da teorik bilgilerle yapilabilseydi.. yazınız cok güzel olmuş. Sıkılmadan okudum. Umarım yazılanların uygulamasını da çok güzel yaparak bu sınavı da geçerim:)

  4. Omur

    selamualeykum arkadaşlar bu ehliyet test çözme uygulamasını hazirlayanlardan ALLAH RAZI OLSUN 2 aydır test çözdüm dün sınava katıldım ALLAHA ŞÜKÜR OLSUN Kazandım soruların çoğu çözdüm testelden çıktı sizde hergün test çözün ve kursa gidinİNŞAALLAH KAZANIRSINIZ HEPİNİZE KOLAY GELSİN

  5. Merve Aydın

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim baya aydınlatıcı sağolun

  6. mert

    Merhaba arkadaşlar çok zorlayıcı bir sınav olduğunu düşünmüyorum sadece heyecandan dolayı bazı ufak hatalar yapıyoruz anlatım şekliniz ve değerli bilgileriniz bizim için çok önemli teşekkür ederim umarım kazanacagız

  7. Sdfghj

    Çok güzel bir uygulama çok yardımcı oldu Çok teşekkür ederim Herkese tavsiye ederim güzel bir uygulama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir